Activiteiten van september

Open Monumentendag
Op zondag 10 september stond onze gilde met een info- en degustatiestand aan Villa Boulanger of ook gekend als Klavertjevier (omdat er 4 gezinnen wonen). Er kwamen in totaal zo’n 180 mensen op bezoek waarvan een groot deel ook kennis maakte met de Lipsevallei.
De aanwezigen werden vergast op een degustatie van appel- en kriekenwijn. Ook lieten wij een donker en blond gildebier proeven. Uiteraard maakten we er ook publiciteit voor onze Kaas- en Wijnavond.
Er was heel wat belangstelling voor onze gilde-activiteiten.


Theorie cider maken
Op de ledenvergadering van dinsdag 13 september kwamen we met 15 leden en bestuursleden samen om meer te vernemen over het ambachtelijk maken van cider. Met een mooie presentatie ‘Hoe een goede cider maken’ vertelde Eddy ons o.a. dat het zeer belangrijk is om de gisting langzaam te laten verlopen in een donkere kelder. Ook wees hij er ons op dat we, uit veiligheidsoverwegingen, best champagneflessen gebruiken van minimum 750 gram. Ook over de soorten appelen die best gebruikt worden voor cider en hoe het verdere verwerkingsproces best verder verloopt, bracht hij ons een en ander bij. En heel belangrijk: we werden rijkelijk bedacht met proevertjes, zowel uit eigen kelder als van professionele ciderproducenten. Iedereen vond bovendien de cider van de spreker de beste van allemaal.

Van Patrick kwamen we meer te weten over de Spaanse ciderproductie. Hierbij bestaan er twee methodes: enerzijds de natuurlijk, kleinschalig geproduceerde Sidra natural en de grootschalig, machinaal gemaakre Sidra gasificada, waar meestal ook suiker wordt aan toegevoegd. De voornaamste ciderproductie ligt in de provincie Asturias in het NW van Spanje. Ook liet Patrick Paul Plastria eens voordoen hoe er plaatselijk cider wordt uitgeschonken (zie foto).

 
Uitnodiging activiteiten oktober

Beste gildelid,
Wij nodigen je uit op de onderstaande
activiteiten tijdens de maand oktober

Op zaterdag 1 oktober vanaf 9 uur

is onze gilde met een degustatiestand aanwezig op de

Boerenmarkt te Veltem (dorpsplein)

We verwelkomen die voormiddag graag onze leden,

vrienden en sympathisanten. Allen daarheen!

* * * * * * * * * *

Op zaterdag 8 oktober vanaf 9 uur

in de kelder van het Oud Gemeentehuis

Persdag appelen + opzetten cider

Opgelet: laatste persing voorzien om 11 uur

Gelieve je appelen goed gewassen aan te bieden voor een vlot verloop van de persing.

Iedereen neemt zijn eigen pulp mee, voorzie je hiervoor dus van het nodige materiaal.

De kaarten van de Kaas– en Wijnavond kunnen tijdens deze persdag afgerekend worden.

Leden die met meer dan 50 kg naar de persdag komen, vragen wij om 9 uur aanwezig te zijn.

Gelieve op voorhand je komst te melden bij onze secretaris Paul, via tel. 016 22 66 42 of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. .

Let op: de activiteit gaat niet door

als er geen inschrijvingen zijn.


Bij een overschot aan appelen, maken we er graag gildesap of –cider van. Gelieve hiervoor contact op te nemen met Patrick, onze keldermeester wijnen via tel. 016 23 89 64 of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. om de nodige afspraken te maken.

* * * * * * * * * *

Op zaterdag 22 oktober vanaf 18 uur

in de grote parochiezaal van Delle

Kaas– en wijnavond

Iedereen van harte welkom!

Breng gerust je familie, vrienden en kennissen mee om samen te genieten van een lekkere kaas– of

fijne vleeswarenschotel

* * * * * * * * * *

Op vrijdag 28 oktober om 19u30

in de kelder van het Oud Gemeentehuis

Kelderactiviteit schroten


* * * * * * * * * *

Op zaterdag 29 oktober vanaf 8u30

in de kelder van het Oud Gemeentehuis en niet zoals gewoonlijk in de keuken

Brouwen van Lipse Blond + opstarten gisting

Vriendelijke groeten en tot dan.

Het bestuur

 
Uitstap naar de Doode Bemde en De Kroon

Om 14 uur verzamelden 16 moedigen op de parking van het Bierbelevingscentrum De Kroon in Neerijse om onder een dreigende hemel de Doode Bemde te veroveren. In dit natuurgebied kan de Dijle vrij meanderen, zodat de voeten van de Leuvenaars droog blijven bij hevige regenval. Via de mooie dreef langs het Lindenhof, een paardenrusthuis, trokken we onder leiding van onze natuurgids Willy Stuyck de kletsnatte natuur in en maakten we kennis met de uitgebreide fauna: moerasspirea, weegbree, dagkoekoeksbloem, wilg, els, ......
Hiervoor moesten we heel wat hindernissen overwinnen, zoals spiegelgladde kasseien en enkeldiepe modderplassen, om nog te zwijgen van de ontelbare muggen die ons eindeloos bleven belagen. Het water stond zo hoog dat zelfs het aangelegde knuppelpad onder de waterlinie verdween en ons terugdwong naar de hoger gelegen dijk, waar Zwarte Jean, de tram van Tervuren naar Geldenaken, tot 1958 over reed.
Wegens deze omweg ontbrak ons jammer genoeg de tijd om de bevers te spotten die sinds een 15tal jaar opnieuw hun dammen bouwen aan de Dijle.
Na deze mooie wandeling kregen we van Freddy Delvaux, the big chief himself, een rondleiding in de oude en nieuwe brouwerij van het Biercentrum De Kroon. Doorspekt met verrassende anekdotes, vertelde hij ons meer over de toenmalige werking van de brouwinstallatie van de oude brouwerij. Ondertussen konden we natuurlijk ook genieten van een degustatie van de lekkere bieren. Freddy troonde ons eveneens mee naar de nieuwe brouwzaal waar de Super Kroon, de Delvaux en de Job, bestemd voor verbruik ter plaatse in het Brouwhuis, worden gebrouwen .
Op de bovenverdieping van het Brouwhuis werden we na de rondleiding vergast op een rijkelijk diner waarbij we uiteraard onze smaakpupillen verder lieten verwennen door de lekkere biertjes die ook verwerkt waren in de smakelijke gerechten.