Degustatie buitenlandse Trappist

Op de ledenvergadering van dinsdag 12 april maakten een dertigtal leden kennis met enkele buitenlandse trappistbieren. Bestuurslid Paul VD liet ons proeven van een Spencer (USA), Zundert (Ned.), La Trappe (Ned.), Engelszell (Oostenrijk) en Tre Fontane (Italië).

Paul vertelde ons van deze Trappisten ook enkele wetenswaardigheden. Zo kwamen we te weten dat de Spencer Trappist Ale, het eerste trappistenbier dat buiten Europa gebrouwen wordt, eind 2013 in productie werd genomen en datzelfde jaar reeds het ATP-logo kreeg. De brouwerij van de Saint Joseph’s Abbey bevindt zich in het dorpje Massachussetts in de buurt van Boston.

Het Nederlandse trappistenbier Zundert wordt gebrouwen in Trappistenbrouwerij De Kievit van de Abdij Maria Toevlucht in Zundert, op enkele kilometers van de Belgische grens. Het werd in 2013 op de markt gebracht en kreeg datzelfde jaar het ATP-logo. Hun eerste brouwsel (5000 flesjes) was in vier uur tijd uitverkocht.

In Bierbrouwerij De Koningshoeven van de abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, in de nabijheid van Tilburg, wordt het trappistenbier La Trappe gebrouwen. Van 1999 tot 2005 werd het ATP-logo niet gevoerd omdat de abdij in die periode een samenwerkingsovereenkomst met het commerciële Bavaria-concern was aangegaan.

Het trappistenbier Engelszell, werd in februari 2012 voor het eerst gebrouwen in de brouwerij van Stift Engelszell, gelegen in Engelhartszell an der Donau, het enige trappistenklooster in Oostenrijk. Vanaf april 2012 is dit bier op de markt en vanaf oktober 2012 kreeg dit bier het "ATP"-logo.

Het trappistenbier Tre Fontane wordt gebrouwen volgens het recept van de monnikengemeenschap van Tre Fontane in Rome. Het is begin mei 2015 officieel erkend als ‘Authentic Trappist Product’.

Iedereen ontdekte tussen deze buitenlandse trappistbieren er wel eentje die hem kon bekoren. Onbekend is onbemind, nietwaar?

 
Uitnodiging activiteiten mei

Op dinsdag 10 mei om 19u30
in de kleine parochiezaal van Delle

Degustatie van Portugese wijnen
onder deskundige leiding van Roland Heelen, mede-eigenaar van het wijnhuis "Portal d'Azenha"

De bijdrage in de onkosten bedraagt € 6 per persoon
voor leden en hun partner, € 8 voor niet-leden,

via overschrijving op rekening
BE58 7341 1312 8479 van de Lipsevallei
Inschrijven kan tot 30 april via 016/22.66.42 (Paul),
of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

 

Op zaterdag 14 mei vanaf 9 uur
is onze gilde met een
degustatiestand aanwezig op de
Boerenmarkt te Veltem (dorpsplein)
We verwelkomen die voormiddag graag onze leden, vrienden en sympathisanten. Allen daarheen!

 

Op vrijdag 27 mei om 19u30
in de kelder van het oud Gemeentehuis

Kelderactiviteit
bottelen van Regent en Pinotin en
plakken bieretiketten

 

Vriendelijke groeten en tot dan.
Het bestuur

 
Koken met wijn en bier

Op donderdag 10 maart verzamelden zo’n 22 leden in de keuken van het Oud Gemeentehuis om er, o.l.v. ons lid Dominique, hun kookkunsten te demonstreren.

Vooraleer iedereen zich in groep-jes verdeelde en aan de slag ging vertelde Dominique ons wat we die avond zouden klaarmaken en wees hij ons op een aantal wetenswaardigheden waarmee we bij de bereiding moesten rekening houden.

Als voorgerecht stond er ’scampi op blonde wijze’ op de kaart: tijgergarnalen met een sausje op basis van selder,