Degustatie Portugese wijn

Onder leiding van wijndeskundige Roland Heelen van het wijnhuis ‘Portal d’Azenha’ maakten een twintigtal leden, op de ledenvergadering van dinsdag 10 mei, kennis met een aantal lekkere witte en rode wijnen uit de Portugese Dourostreek. Ook konden we proeven van enkele uitstekende witte en rode portowijnen.

Vooraleer we echter onze smaakpupillen de vrije loop lieten, vertelde Roland Heelen ons dat ‘Portal d’Azenha’ een ervaren wijnhuis is met eigen wijngaarden en prachtige producten. Ook kopen zij met de meeste zorg de beste oogsten van een aantal wijnboeren uit de streek en verwerken die vervolgens tot heerlijke porto’s en wijnen. Hun productiecentrum heeft zijn thuisbasis in de prachtige Dourostreek. Deze streek dankt haar naam aan de rivier Douro die door het gebied stroomt. De bovenloop van het Portugese gedeelte van de Douro staat bekend om haar vele Quinta’s. Dit zijn wijngaarden waar de druiven voor porto groeien. De rivier werd vroeger ook gebruikt om de porto per rabelo naar Porto te voeren. Deze kleine vrachtbootjes waren speciaal uitgerust om de vaten porto te transporteren.

Na een leerrijke inleiding mochten we eindelijk proeven van hun witte, rosé en rode Portal d’Azenha Vinho DOC.
Eveneens maakten we kennis met enkele Reserva en zelfs Grande Reserva-wijnen. Stuk voor stuk volle wijnen met zachte tannines, een lichte houttoets en een elegante afdronk.

Tenslotte liet Roland ons ook proeven van enkele White, Tawny en Ruby porto’s. Stuk voor stuk lekkere wijntjes met fijne en delicate aroma’s.
Als kers op de taart mochten we proeven van een Late Bottled Vintage, een 10 years en een 30years Porto. Deze laatste, bruinrode dessertwijn met smaaktoetsen van noten en karamel, laat zich graag vergezellen van gedroogd fruit, wild, eenden– of ganzenlever met sinaasappel of peer, belegen en blauwe kazen en desserts.

Iedereen was vol lof over de geproefde wijnen en Porto’s. Het was zonder discussie een zeer geslaagde degustatieavond. Bedankt Roland, je liet ons kennismaken met prachtige, eerlijke producten uit de Portugese Dourostreek.

Meer info over dit wijndomein is te vinden op www.portaldazenha.com. Hun wijnen en porto’s zijn te koop bij Carrefour Market Herent.

 
Degustatie buitenlandse Trappist

Op de ledenvergadering van dinsdag 12 april maakten een dertigtal leden kennis met enkele buitenlandse trappistbieren. Bestuurslid Paul VD liet ons proeven van een Spencer (USA), Zundert (Ned.), La Trappe (Ned.), Engelszell (Oostenrijk) en Tre Fontane (Italië).

Paul vertelde ons van deze Trappisten ook enkele wetenswaardigheden. Zo kwamen we te weten dat de Spencer Trappist Ale, het eerste trappistenbier dat buiten Europa gebrouwen wordt, eind 2013 in productie werd genomen en datzelfde jaar reeds het ATP-logo kreeg. De brouwerij van de Saint Joseph’s Abbey bevindt zich in het dorpje Massachussetts in de buurt van Boston.

Het Nederlandse trappistenbier Zundert wordt gebrouwen in Trappistenbrouwerij De Kievit van de Abdij Maria Toevlucht in Zundert, op enkele kilometers van de Belgische grens. Het werd in 2013 op de markt gebracht en kreeg datzelfde jaar het ATP-logo. Hun eerste brouwsel (5000 flesjes) was in vier uur tijd uitverkocht.

In Bierbrouwerij De Koningshoeven van de abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, in de nabijheid van Tilburg, wordt het trappistenbier La Trappe gebrouwen. Van 1999 tot 2005 werd het ATP-logo niet gevoerd omdat de abdij in die periode een samenwerkingsovereenkomst met het commerciële Bavaria-concern was aangegaan.

Het trappistenbier Engelszell, werd in februari 2012 voor het eerst gebrouwen in de brouwerij van Stift Engelszell, gelegen in Engelhartszell an der Donau, het enige trappistenklooster in Oostenrijk. Vanaf april 2012 is dit bier op de markt en vanaf oktober 2012 kreeg dit bier het "ATP"-logo.

Het trappistenbier Tre Fontane wordt gebrouwen volgens het recept van de monnikengemeenschap van Tre Fontane in Rome. Het is begin mei 2015 officieel erkend als ‘Authentic Trappist Product’.

Iedereen ontdekte tussen deze buitenlandse trappistbieren er wel eentje die hem kon bekoren. Onbekend is onbemind, nietwaar?