Uitnodiging: Theorie cider maken en proeven commerciële ciders

Beste gildelid,

Wij nodigen je uit op een theorieles cider maken

o.l.v. ons bestuurslid Eddy, die doorgaat

in de kleine parochiezaal van Delle op


dinsdag 13 september om 19u30

 

Op de agenda:

 

  • een overzichtelijke theoretische uiteenzetting

over het maken van cider

 

  • samen genieten van enkele lekkere ciders

 

 

Op het einde van de avond is er, naar goede

gewoonte, een boterham met beleg voorzien.


Vriendelijke groeten en tot dan.

Het bestuur

 
Uitstap naar de Doode Bemde en De Kroon

Om 14 uur verzamelden 16 moedigen op de parking van het Bierbelevingscentrum De Kroon in Neerijse om onder een dreigende hemel de Doode Bemde te veroveren. In dit natuurgebied kan de Dijle vrij meanderen, zodat de voeten van de Leuvenaars droog blijven bij hevige regenval. Via de mooie dreef langs het Lindenhof, een paardenrusthuis, trokken we onder leiding van onze natuurgids Willy Stuyck de kletsnatte natuur in en maakten we kennis met de uitgebreide fauna: moerasspirea, weegbree, dagkoekoeksbloem, wilg, els, ......
Hiervoor moesten we heel wat hindernissen overwinnen, zoals spiegelgladde kasseien en enkeldiepe modderplassen, om nog te zwijgen van de ontelbare muggen die ons eindeloos bleven belagen. Het water stond zo hoog dat zelfs het aangelegde knuppelpad onder de waterlinie verdween en ons terugdwong naar de hoger gelegen dijk, waar Zwarte Jean, de tram van Tervuren naar Geldenaken, tot 1958 over reed.
Wegens deze omweg ontbrak ons jammer genoeg de tijd om de bevers te spotten die sinds een 15tal jaar opnieuw hun dammen bouwen aan de Dijle.
Na deze mooie wandeling kregen we van Freddy Delvaux, the big chief himself, een rondleiding in de oude en nieuwe brouwerij van het Biercentrum De Kroon. Doorspekt met verrassende anekdotes, vertelde hij ons meer over de toenmalige werking van de brouwinstallatie van de oude brouwerij. Ondertussen konden we natuurlijk ook genieten van een degustatie van de lekkere bieren. Freddy troonde ons eveneens mee naar de nieuwe brouwzaal waar de Super Kroon, de Delvaux en de Job, bestemd voor verbruik ter plaatse in het Brouwhuis, worden gebrouwen .
Op de bovenverdieping van het Brouwhuis werden we na de rondleiding vergast op een rijkelijk diner waarbij we uiteraard onze smaakpupillen verder lieten verwennen door de lekkere biertjes die ook verwerkt waren in de smakelijke gerechten.

 
Degustatie Portugese wijn

Onder leiding van wijndeskundige Roland Heelen van het wijnhuis ‘Portal d’Azenha’ maakten een twintigtal leden, op de ledenvergadering van dinsdag 10 mei, kennis met een aantal lekkere witte en rode wijnen uit de Portugese Dourostreek. Ook konden we proeven van enkele uitstekende witte en rode portowijnen.

Vooraleer we echter onze smaakpupillen de vrije loop lieten, vertelde Roland Heelen ons dat ‘Portal d’Azenha’ een ervaren wijnhuis is met eigen wijngaarden en prachtige producten. Ook kopen zij met de meeste zorg de beste oogsten van een aantal wijnboeren uit de streek en verwerken die vervolgens tot heerlijke porto’s en wijnen. Hun productiecentrum heeft zijn thuisbasis in de prachtige Dourostreek. Deze streek dankt haar naam aan de rivier Douro die door het gebied stroomt. De bovenloop van het Portugese gedeelte van de Douro staat bekend om haar vele Quinta’s. Dit zijn wijngaarden waar de druiven voor porto groeien. De rivier werd vroeger ook gebruikt om de porto per rabelo naar Porto te voeren. Deze kleine vrachtbootjes waren speciaal uitgerust om de vaten porto te transporteren.

Na een leerrijke inleiding mochten we eindelijk proeven van hun witte, rosé en rode Portal d’Azenha Vinho DOC.
Eveneens maakten we kennis met enkele Reserva en zelfs Grande Reserva-wijnen. Stuk voor stuk volle wijnen met zachte tannines, een lichte houttoets en een elegante afdronk.

Tenslotte liet Roland ons ook proeven van enkele White, Tawny en Ruby porto’s. Stuk voor stuk lekkere wijntjes met fijne en delicate aroma’s.
Als kers op de taart mochten we proeven van een Late Bottled Vintage, een 10 years en een 30years Porto. Deze laatste, bruinrode dessertwijn met smaaktoetsen van noten en karamel, laat zich graag vergezellen van gedroogd fruit, wild, eenden– of ganzenlever met sinaasappel of peer, belegen en blauwe kazen en desserts.

Iedereen was vol lof over de geproefde wijnen en Porto’s. Het was zonder discussie een zeer geslaagde degustatieavond. Bedankt Roland, je liet ons kennismaken met prachtige, eerlijke producten uit de Portugese Dourostreek.

Meer info over dit wijndomein is te vinden op www.portaldazenha.com. Hun wijnen en porto’s zijn te koop bij Carrefour Market Herent.