Herfstgroentenschotel voor bij gegrilde varkens-, lams-, of kalfskarbonaadjes met Lipse Donker
 • 250 gram pompoen, geschild, ontpit en in kleine blokjes
 • 200 gram kleine spruitjes
 • 2 sjalotjes, in kleine stukjes
 • 3 eetlepels verkruimelde walnoten
 • 3 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
 • 1,5 dl groentebouillon
 • peper uit de molen en zout naar smaak

De harde onderkant van de kleine spruitjes afsnijden. Vervolgens beetgaar stomen of koken en af laten koelen. De olie in een wok verhitten en de kleine blokjes pompoen, afgekoelde kleine spruitjes en stukjes sjalot roerbakken. Al roerende de bouillon toevoegen, goed roeren en nog kort verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout. Zo warm mogelijk over voorverwarmde (diepe) borden verdelen en met de verkruimelde walnoten bestrooien.
Drink er bij voorkeur een lekker glas Lipse Donker bij (liefst op keldertemperatuur). De volmondige smaak en het lichte zoetje van dit donkere bier passen goed bij de licht zoete smaak van de pompoen en het aangename lichte bittertje van de kleine spruitjes in combinatie met de verkruimelde walnoten.
Bij gebrek hieraan kan je er natuurlijk ook een ander ‘gewoon’ donker abdijbier bij schenken.

Laat het je smaken.

 
Herfstgroenten uit de oven
 • 1 pastinaak
 • 2 wortelen (geel, oranje)
 • 1 grote aardappelen
 • 1 volle eetlepel verse tijm, fijngehakt
 • 1 teentje knoflook, fijngehakt
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 50 á 100 gram feta, verkruimeld
 • peper uit de molen en zout naar smaak

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was de aardappelen en maak deze goed schoon. Droog daarna af en snijd er dikke repen van.
Schil de pastinaak en wortelen met een dunschiller en snijd alle groenten in vieren. Snijd deze daarna nog een keer door het midden.
Meng de knoflook, tijm en olijfolie in een kommetje en breng op smaak met een beetje peper en eventueel een beetje (zee)zout.
Schep alle groenten in een grote ovenschaal of op een ovenplaat (bekleed met bakpapier). Schenk het olijfoliemengsel over de groenten en roer om.
Plaats de ovenschaal voor ongeveer 30 minuten in de oven, totdat de groenten mooi goudbruin en knapperig zijn. Schep de groenten tussentijds een keertje om.

Laat het je smaken.

 
Activiteiten van oktober

Boerenmarkt Veltem

Op zaterdag 1 oktober stond onze gilde met een info- en degustatiestand op de boerenmarkt in Veltem. Zoals duidelijk te merken is op de bijgevoegde foto was er grote belangstelling voor onze gilde, niettegenstaande de weergoden ons niet zo goed gezind waren.

 

 

 

 


Appelpersdag - opzetten cider

Op zaterdag 8 oktober was het weer zover. Enkelen leden en bestuursleden verwerkten in de gildekelder hun appelen tot sap om er een lekker appelwijntje van te maken. Ook werd de theorie over het maken van cider in de praktijk omgezet. Benieuwd wat dat gaat worden.

 

 

 

 

 

 

Brabantse Tafel
Het was op zaterdag 22 oktober weer een drukke bedoening op onze jaarlijkse Kaas- en Wijnavond.
Reeds van in de voormiddag staken de bestuursleden hun handen uit de mouwen om er een geslaagde avond van te maken. Ook dit jaar was de belangstelling groot. Het

was nog geen 18 uur wanneer de eerste hongerigen zich al aanboden. De helpers hadden de ganse avond hun handen vol om de vele aanwezigen te verwennen met drank en spijs. Bedankt aan iedereen die van deze avond een succes maakte, zowel sympathisanten als helpers.


Brouwen Lipse Donker
Na het schroten, de avond voordien, waren de vaste brouwers met zijn ‘zessen’ present op zaterdag 29 oktober om een lekkere Lipse Donker te brouwen. Onze brouwmeester Paul had voordien reeds één en ander in de brouwzaal (uitzonderlijk de gildekelder) klaargezet, zodat het brouwen van een paar honderd liter gerstenat snel kon starten. Aanstaande vrijdag wordt dit brouwsel op lagering gezet.

 
Activiteiten van september

Open Monumentendag