Theorie en praktijk schuimwijn maken

Beste leden,

In september starten we een cursus schuimwijn maken onder leiding van Louis Leten.

De theorieles gaat door in de kleine parochiezaal van Delle op dinsdag 9 september om 19u30.

En een praktijkles op dinsdag 16 september om 19u30 bij Louis.

Voor de leden van de Lipsevallei is de deelname gratis.

Niet leden vragen we om voor minstens één jaar (=16€) lid te worden.

Vriendelijke groeten,
Het bestuur

 
Proeven commerciële wijnen

Op de ledenvergadering van dinsdag 20 mei proefden we enkele commerciële wijnen. Dit jaar werd beroep gedaan op Ad Fruendum Vino uit Rotselaar. Glenn Verheyen liet ons 4 cava’s, 2 witte en 4 rode wijnen proeven.

De avond begon met een uitleg over de eigenheid van cava’s, de gebruikte cepages en het uiteindelijk suikergehalte.

We proefden de Castell Real Tesoro (11,5 Vol Alc, Brut), de Castelblanch Extra Brut (11,5 % Alc), de Vilarnau Brut Nature (11,5 % Alc) en de Juve y Camps Cinta Purpura Reserva (12 % Alc). Alle voornoemde cava’s werden geproduceerd in Spanje.

Voor de wijnen kwamen biologische en fairtrade wijnen aan bod.

De witte wijnen hadden een Zuid-Afrikaanse oorsprong. Een Earthbound op basis van Chenin Blanc en een tweede op basis van Sauvignon Blanc.
Voor de rode wijnen werden eerst Italiaanse biologische wijnen geproefd. Een sulfietvrije (!) Feudo di Santa Tresa op basis van Insierne Nero d’Avola-druiven en een tweede op basis van Frappatodruiven.

Tot slot kwamen nog twee Zuid-Afrikaanse biologische en fairtrade wijnen aan bod. De Earthbound op basis van Pinotage en een laatste op basis van Cabernet Sauvignon.

Er was weliswaar een beperkte opkomst voor deze proeverij maar de aanwezigen konden zowel de presentatie smaken als de hapjes die Paul voorzien had.
Afwezigen hadden ongelijk.

Tekst en foto’s: Patrick

 
Boerenmarkt Veltem