Vinificatieschema's en recepten

Recept "Juul van Linden"

Benodigdheden:

  • 1200 gr fruit (gewassen en ontsteeld, eventueel ontpit) vb : rode bes, bosbes, cassis, kers en kriek, braambes, framboos,pruim, abrikoos.
  • 1000gr kristalsuiker
  • 1 liter melk
  • 1 liter alcohol 96%
  • Grote pot (vb rumtopf, of grote steriliseerbokaal of fles met brede hals)
  • Een glazen recipiënt is gemakkelijk omdat dan het proces beter te volgen is.


Alles in grote pot, fruit en suiker eerst, vervolgens overgieten met alcohol en melk. Even mengen (suiker moet opgelost geraken) Eventueel de vruchten met harde schil wat kwetsen om het sap te laten vrijkomen om meer “vloeistof” te hebben.
Minstens 48 uur laten rusten, fles dicht of minstens afgedekt met (netel)doek. Langer mag tot 1 week. De melk gaat "schiften". Er vormt zich een koek.
Eerste ruwe filtering door een neteldoek. Hou de koek bij voor later.
Laten staan en later nog eens filteren.
Door papieren koffiefilters gaat vrij goed als de filter regelmatig vernieuwd wordt. Controleer de helderheid van de likeur. Proef of meet het alcoholvolume. Eventueel de filter(s) naspoelen met mineraal water en hiermee verdunnen.
In plaats van te verdunnen met water kan natuurlijk ook lichtere alcohol gebruikt worden

Proportionele verminderingen:

 

1/1

3/4

1/2

1/4

Fruit (gram)

1200

900

600

300

Suiker (gram)

1000

750

500

250

Melk (liter)

1

0,75

0,5

0,25

Alcohol (liter)

1

0,75

0,5

0,25



Tip:
De koek die nog veel alcohol en suiker bevat wordt terug verkruimeld en overgoten met een liter droge witte of rode wijn. Laten trekken zodat de alcohol uitloogt uit de koek. Uitpersen en daarna terug filteren. Het aroma van de gebruikte vruchten en de restsuiker geven een aangename zoetere wijn.
Liefhebbers kunnen de rest van de koek eventueel eens op een boterham proberen, er zit niks giftig in!

Per liter jenever van minstens 38 %

  • 10 versgeplukte, onbespoten en gewassen cassisbladeren
  • 100 gram cassisbessen zonder steel
  • Een pijpje kaneel
  • 2-3 kruidnagels
  • 10 jeneverbessen

Tot november laten staan; afgieten en licht uitdrukken en aanzoeten naar smaak.

  • 8 eierdooiers
  • 8 gram vanillesuiker
  • 200 ml gecondenseerde melk
  • 350 gram suiker
  • 1 druppel amandelextract
  • 150 ml alcohol 94 %
Alles in een kom gladroeren au bain marie tot het voldoende is verdikt; bewaren in de koelkast. Eventueel een deel suiker vervangen door honing; eventueel een beetje cacaopoeder.

  • 500 gram onrijpe walnoten, geplukt vóór 26 juni; fijnhakken, uitpersen en het sap weggooien. De pulp wordt gebruikt.
  • 12 kruidnagels
  • 1 1/4e theelepel nootmuskaat
  • 85 cl brandewijn
  • 40 cl rum
  • 35 cl invertsuiker 100%
  • 1 vanillestokje

Zoeken

De website van De Lipsevallei maakt gebruik van cookies.

Ik begrijp het.
© 2017 Lipsevallei Herent. Alle rechten voorbehouden.