• 1 kip van ongeveer 3 kg
  • 1 grote ui
  • 2 grote sjalotten
  • 2 grote wortelen
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 2 teentjes look
  • 1 selder
  • 7,5 cl olijfolie
  • kriekenwijn
  • 1 soeplepel tomatenpuree
  • 75 g boter
  • ¾ liter kalfsbouillon
  • 15cl cognac
  • bloem, peper en zout.

Maak een marinade van de wijn, uien, sjalotten, wortelen, look, tijm -en rozemarijntakjes, selder, peper en zout.
Snij de kip in stukken en voeg ze toe aan de marinade.
Voeg er ook de olijfolie aan toe om oxidatie van de wijn te vermijden.
Laat alles 24 uur marineren in de koelkast.
Droog daarna de stukken kip.
Haal de groenten uit de marinade en zeef de rest.
Bruin de stukken kip aan in 50 gram boter vooraleer er de groenten en tomatenpuree aan toe te voegen.
Laat het geheel 5 minuten sudderen en flambeer daarna met de cognac. Haal de kip uit de pan, wentel ze in wat bloem en rooster ze in de oven tot er een korstje op komt.
Doe de kip terug in de pan en laat ongeveer 90 minuten afgedekt stoven met de rest van de gezeefde marinade.
Laat daarna nog 30 minuten garen met de kalfsbouillon.
Zeef de jus en dik de saus aan door er de rest van de (koude) boter in stukjes, al roerend, aan toe te voegen.
Schik de stukken kip op een voorverwarmde schotel.
Schenk er de saus over en versier met gebakken peterselie.
Serveer aardappelkroketjes of een ander aardappelgerecht.

Smakelijk
Jos