• 1 kg varkensgehakt;
  • 4 sneden oud brood;
  • 4 eieren
  • 25 gram boter;
  • 75 cl bruine van de Lipsevallei of donker abdijbier;
  • 1 bouillonblokje;
  • water;
  • 2 grote gesnipperde ui;
  • 4 gepelde knoflookteentjes;
  • 1 kruidentuiltje (zie recept stoofkarbonaden);
  • zout, peper en een snuifje nootmuskaat.

 

Doe het oud brood in de cutter en maal het fijn;
Voeg aan het gehakt het broodkruim, de eieren, een snuifje nootmuskaat, peper en wat zout aan toe;
Kneed alles goed onder elkaar en maak er tenslotte dikke balletjes van;
Laat de ui wat uitzweten in de hete boter, voeg de balletjes toe en blus met het bier.
Voeg er ook het kruidentuitje, de teentjes knoflook en het bouillonblokje bij.
Giet warm water bij tot het vlees onder staat.
Breng aan de kook, zet het vuur vervolgens laag en laat anderhalf uur zéér zachtjes onder deksel stoven.
Neem de balletjes uit de pan en hou warm, zeef de saus, doe ze weer in de pan en laat wat inkoken.
Verdeel de balletjes over diepe borden en overgiet met hete saus.
Lekker met gebakken aardappelschijfjes met fijngesneden pijpajuintjes.

Laat het smaken.

Jos