Plek van de afspraak was ‘Ten Kapittelberg’ in Herselt. Even leek het nog of we een paraplu zouden nodig hebben maar eens ter plaatse kwam de stralende zon van achter de wolken.

Karel Willekens ontving ons op zijn prachtig wijngoed en vertelde over de historiek van de hoeve en het ontstaan van zijn familiaal wijnbedrijf. Al snel ontpopte onze gastheer tot een entertainer pur sang. Doorspekt met allerlei grappige anekdotes en wijnwetenswaardigheden leidde hij ons door de zonovergoten wijngaard met onder andere Müller-Thurgau, Pinot Blanc, Chardonnay, Auxerrois, Optima en Dornfelder.
We volgden het proces van het wijn maken verder en zo kwamen we via de pers in de wijnkelder terecht. Velen onder ons kennen de stappen in het vinificatieproces maar het is altijd interessant om te luisteren hoe het op grotere schaal gebeurt. Verder stelde Karel ons de 7 wijnen voor die we later gingen proeven en gaf bij elke wijn uitleg over de gebruikte druivensoorten.
Met deze informatie togen we naar de wijntaverne. Een authentieke Olense hoeve die voorzien was om heropgebouwd te worden in Bokrijk maar het transport raakte niet over de Kapittelberg 😉
We begonnen met de Chapittel, een mousserende wijn. Daarna  proefden we de stille wijnen Witte Kapittel, Chardonnay, Nobelwit, Adelblank, Roze Kapittel en Edelrood.

Na deze uiterst verzorgde degustatie reden we naar het klompenmuseum in het nabij gelegen Veerle-Laakdal. Het museum is een onderdeel van wat ooit een vierkantshoeve was. We werden uitgelegd hoe je uit een populier of wilg een klomp maakt en kregen een demonstratie van hoe het vroeger met de hand werd gedaan en hoe later de machines het overnamen.
Sommigen mochten zelf aan de slag met de beitels en ondervonden dat het allemaal makkelijker lijkt dan gedaan.

Ondertussen kregen we allemaal honger en stapten we de andere kant van de vierkantshoeve binnen in afspanning ‘Den Eik’ om deze namiddag te besluiten met een natje en een droogje.

Bedankt aan Paul en Eddy voor de organisatie van deze namiddag en het fotomateriaal.
http://www.kapittelberg.be/
http://www.klompenmuseum.be/

 

Ontvangst op de Kapittelberg

Uitleg over het ontstaan van de Kapittelberg en zijn naam

Bezoek aan de druivelaars

Verblijfplaats van een kolonie lieveheersbeestjes ter bestrijding van de bladluizen enz.

Merk de Antwerpse tomaten op tussen de druiven

Geproefd en goedgekeurd

Rechts op de voorgrond ons nieuw lid

Een zeer goede uitleg op een heel leuke manier gebracht door de PR. man

We proefden het ganse gamma… op het druivensap na

Even dromen van een eigen pers… dat mag

Is er enige gelijkenis?

Sfeerbeelden van de degustatie

Verwelkoming in het klompenmuseum

Het zijn altijd dezelfde die werken

Onze 89 jarige gids

Even proberen Dany

Het resultaat

Als afsluiter van een aangename namiddag de innerlijke mens bevredigen

 

[URIS id=937]