In de strijd tegen ‘kurk’ in wijn zitten de fabrikanten van flesafdichtingen niet stil. Eén van de nieuwere ontwikkelingen is de glazen stop van de firma Alcoa uit Duitsland die de Vino-Lok op de markt heeft gebracht. De Vino-Lok bestaat uit een glazen stop met een afdichtring van ethyleenvinylacetaat. De flesssenhals is aangepast op deze stop om een optimale afdichting te garanderen.

Na het sluiten van de fles wordt deze voorzien van een speciale aluminium capsule die het geheel op zijn plaats moet houden. Voor de consument is het een groot voordeel omdat je na het verwijderen van de capsule, de stop eenvoudig met de hand kunt verwijderen. Ook kan de stop weer worden geplaatst zodat je de fles af kan sluiten om de wijn nog even te kunnen bewaren.

Het grootste voordeel is dat je niet meer bang hoeft te zijn dat de dure wijn bedorven zal worden door ‘kurk’. Een aantal Duitse en Oostenrijkse wijnbedrijven maken al vanaf 2004 gebruik van deze afdichting. De tijd zal ons moeten leren hoe de stop zich zal gedragen bij bewaarwijnen.

In het Duitse wijngebeid Rheingau werden in een uitvoerige test de eerste proeven genomen met Rieslingwijnen, waarbij zowel natuurkurk, kroonkurk  en kunststofkurk werden gebruikt om de wijnflessen af te sluiten. Aan de test namen drie wijnbouwbedrijven deel met zeven wijnen. Hoewel geen van deze wijnen een kurkachtige smaak had waren ze toch niet allemaal even helder en zuiver.

Van de drie met natuurkurk afgesloten flessen, smaakten er twee bitter of muf. De met een (rvs) edelstaal kroonkurk afgesloten flessen smaakten in het begin niet zo vol als die met een natuurkurk, maar wel veel minder bitter en duidelijk frisser. Wijn van flessen met een kunststofafsluiting hadden geen muffe geur, maar waren duidelijk minder fris in de smaak. Natuurkurkgranulaat had bij alle proeven dezelfde problematiek als de echte natuurkurk.

Steeds meer producenten  maken ook reeds gebruik van schroefdoppen omdat men zo het risico op wijn met een kurksmaak verkleint. Echter alle inspanning ten spijt, een besmetting met kurk’ (TCA of trichloroanesole) kan ook door andere oorzaken in de wijn terechtkomen. Denk daarbij aan eiken vaten waar deze stof ook in het hout aanwezig kan zijn, maar ook bepaalde kelder omstandigheden kunnen voor een vergelijkbare smaak- en geurervaring zorgen. Het zal uiteindelijk de consument zijn die door gewenning de schroefdop op, of de kurk in de fles zal aanvaarden. Een ding is zeker; het gaat om de kwaliteit, duurzaamheid en smaak van de wijn in de fles. Wie zal zegevieren zal de toekomst uitwijzen, maar het gevecht is nu al begonnen.

Bron: de Wijnhoek